Historie Brabants worstenbrood
Het worstenbroodje is een Brabantse specialiteit. Het is een langwerpig rond broodje gemaakt van luxe witbrooddeeg dat is gevuld met lekker gekruid gehakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken.
Traditie
Het wordt traditiegetrouw vooral gegeten tijdens kerst (na de mis) en met carnaval. Het worstenbroodje kan zowel warm als koud worden gegeten. Door de combinatie van dierlijke grondstoffen met plantaardige ingrediënten zou er ook sprake zijn van een offerbrood uit de heidense vruchtbaarheidscultus. Het eten van deze broodjes zou het welvaren van de veestapel en de groei van het gewas bevorderen. In de huidige tijd is het vooral gewoon lekker. Er worden jaarlijks zo’n vijfentwintig miljoen worstenbroodjes geconsumeerd, dus de traditie is nog springlevend.
Geboren Brabanders die nu buiten onze bourgondische provincie wonen, missen deze favoriet en vragen de visite uit het zuiden vaak om deze traktatie mee te nemen bij een bezoek. Want een lekker worstenbroodje smaakt niet alleen overal en altijd, het is ook pure nostalgie.
Brabants worstenbroodje op lijst immaterieel erfgoed
En trots zijn we in Brabant op de vermelding van het Brabantse worstenbroodje en de bijbehorende cultuur op de lijst met waardevol en uniek immaterieel erfgoed van Unesco, sinds maart 2016. Het culturele aspect aan het worstenbroodje is het feit dat het broodje vaak met vrienden of familie wordt gegeten bij een gezellig samenzijn maar vooral ook bij speciale gebeurtenissen zoals carnaval en Kerstmis.
Het is niet helemaal duidelijk wanneer precies het eten van het worstenbroodje een echt gebruik werd, maar met de toevoeging aan de lijst wordt het broodje en de cultuur gezien als een belangrijke traditie die moet worden behouden voor toekomstige generaties. Het worstenbroodje is een begrip in Noord-Brabant en verbonden met de identiteit.
Tegenwoordig worden worstenbroodjes het hele jaar door gegeten, maar de pieken in de consumptie liggen nog steeds tijdens carnaval en andere feesten. Helemaal nieuw is het eten van worstenbroodjes tijdens festivals; Zie onze foodtruck voor meer informatie. Ook nieuw: de manieren van opwarmen. Waar vroeger de broodrooster en de pan vaak gebruikt werd, zien we tegenwoordig veel Airfryer verzoeken. Persoonlijk vind degene die deze tekst schrijft ze op kamertemperatuur het lekkerst, want dan is het brood nog helemaal zacht. Zie onze veelgestelde vragen voor allerlei opwarm adviezen en warm ze in hemelsnaam niet op in de magnetron :-). Dat is echt de kwade worstenbrood-goden verzoeken, met mislukte oogsten tot gevolg.
Onze echte Brabantse worstenbroodjes worden volgens een traditioneel recept sinds 1946, ambachtelijk met de hand gemaakt, smakelijk!
Kleine bakkers Barry en Jeroen – We doen dit al een tijdje ;-).
Geschiedenis van onze bakkerij video
