Historie Brabants worstenbrood

Het worstenbroodje is een Brabantse specialiteit. Het is een langwerpig rond broodje gemaakt van luxe witbrooddeeg dat is gevuld met lekker gekruid gehakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Het wordt traditiegetrouw vooral gegeten tijdens kerst (na de mis) en met carnaval. Het worstenbroodje kan zowel warm als koud worden gegeten. Door de combinatie van dierlijke grondstoffen met plantaardige ingrediënten zou er ook sprake zijn van een offerbrood uit de heidense vruchtbaarheidscultus. Het eten van deze broodjes zou het welvaren van de veestapel en de groei van het gewas bevorderen. In de huidige tijd is het vooral een lekkernij. En geboren Brabanders die nu buiten deze Bourgondische provincie wonen missen deze favoriete lekkernij en vragen de visite uit het zuiden vaak om deze traktatie mee te nemen bij een bezoek. Want een lekker worstenbroodje smaakt overal en altijd!

Brabants worstenbroodje op lijst immaterieel erfgoed

En trots zijn we in Brabant op de vermelding van het Brabantse worstenbroodje en de bijbehorende cultuur op de lijst met waardevol en uniek immaterieel erfgoed van Unesco, sinds maart 2016. Het culturele aspect aan het worstenbroodje is het feit dat het broodje vaak met vrienden of familie wordt gegeten bij een gezellig samenzijn maar vooral ook bij speciale gebeurtenissen zoals Carnaval, Kerstmis en kermis.

Het is niet helemaal duidelijk wanneer precies het eten van het worstenbroodje een echt gebruik werd, maar met de toevoeging aan de lijst wordt het broodje en de cultuur gezien als een belangrijke traditie die moet worden behouden voor toekomstige generaties. Het worstenbroodje is een begrip in Noord-Brabant en verbonden met de identiteit. Er worden jaarlijks zo’n vijfentwintig miljoen worstenbroodjes geconsumeerd, dus de traditie is nog springlevend! Tegenwoordig worden worstenbroodjes het hele jaar door gegeten, maar de pieken in de consumptie liggen nog steeds tijdens carnaval en andere feesten. Helemaal nieuw is het eten van worstenbroodjes tijdens festivals; ook een voltreffer!

Een echt Brabantse worstenbroodjes wordt volgens traditioneel recept, ambachtelijk met de hand gemaakt en dat is nu precies wat wij aanbieden, smakelijk!

×

Heeft u al een kijkje genomen bij onze veelgestelde vragen? Daar vindt u direct antwoord op vele onderwerpen. Mocht uw vraag er niet tussen staan, dan helpen wij u graag verder. Klik op de naam of foto hieronder om via WhatsApp in contact te komen. U kunt ook ons contactformulier invullen. Wij staan voor u klaar!

× Hulp